Artikel Ariane De Borger – Journalist HLN
Arme Major: een paar weken na zijn feestelijke indoguration als eerste asielhond in het Witte Huis werd hij er nu omwille van agressief gedrag weggestuurd. Wat kan zo’n brave hond doen bijten en hoe kan je vermijden dat ook jouw hond plots agressief uit de hoek komt? “Zelfs voor de braafste hond kan de stress te groot worden”, zegt hondengedragstherapeute Inge Pauwels, die geregeld ingeschakeld wordt bij het onderzoek naar bijtincidenten.
“Natuurlijk weet ik niet wat daar precies gebeurd is, maar ik kan me voorstellen dat de grote veranderingen in zijn leven een toch al erg stressgevoelige herdershond helemaal van de wijs brengen”, bedenkt Inge Pauwels. “Een totaal nieuwe omgeving, waar veel meer volk rondloopt en –
heel lastig voor een herdershond – de roedel niet dicht bij elkaar blijft. Voeg daar dan nog een vreemde routine aan toe en de baas die door zijn drukke baan veel minder aandacht voor hem heeft.
En die waarschijnlijk ook veel stress heeft. Dat wordt door een hond niet alleen opgepikt, maar ook overgenomen. Dan is er maar één druppel nodig om zo’n hond te doen flippen.”
Hoe kan je zien dat een hond te veel stress heeft?
“Er zijn een heleboel signalen die aangeven dat de stress te groot aan het worden is. Overdreven krabben, likken, hijgen, geeuwen of zich uitschudden als daar geen aanleiding voor is. Trillen en bibberen natuurlijk, hoge geluiden maken, diarree of juist constipatie, eetgewoontes die veranderen, een doffe vacht of schilfertjes … Net als mensen kunnen honden door stress korter van stof worden.”
Bijten is een wanhoopskreet om aan te geven: “Stop hiermee!”. Net als uitvliegen bij mensen. -hondengedragstherapeute Inge Pauwels, Toscanzahoeve
Waar mensen dan bij de druppel te veel plots zouden uitvliegen tegen iemand, kan een hond dan plots bijten. Dat is een wanhoopskreet om aan te geven: “Stop hiermee!” Overigens hebben niet alle honden die reactie. Er zijn er ook die depressief worden, doffe ogen krijgen. Dat is iets dat minder
zichtbaar is dan dat korte lontje, maar ook echt erg.”
Klopt de indruk dat er tijdens deze coronatijd meer bijtincidenten
voorkomen?
“Die indruk heb ik ook, ja. Ik vermoed dat er een heleboel factoren daar meespelen. Baasjes die door telewerk vaker thuis zijn: dat is een grote verandering voor honden. Ze slapen gemiddeld achttien uur per dag, ze hebben die rust nodig. En baasjes hebben door de omstandigheden vaak met stress af te rekenen. Honden nemen die stress over. Mensen onderschatten vaak de invloed van stress op een hond. Honden kunnen vaak ook niet echt wegvluchten van stress, een kat kan dat meestal wel. Het is geen toeval dat als we hier katten met gedragsproblemen binnen krijgen, dat dat raskatten zijn, die niet buiten kunnen.”
Die hond die 12 nietjes in zijn oor kreeg en pas bij het dertiende beet. Ik zou al wat sneller gebeten hebben … -hondengedragstherapeute Inge Pauwels, Toscanzahoeve
“Heel veel prikkels binnen dus, maar er zijn nu ook veel prikkels buiten. Veel mensen gaan nu wandelen, dus je bent zelden alleen als je je hond uitlaat. Hij ziet andere mensen, andere honden, dat zijn heel wat prikkels.”
Wat kan je zelf ondernemen om die stress bij je hond aan te pakken?
“Allereerst moet je een veilige plek voor hem creëren. Een hoekje waar hij kan rusten, zonder veel passanten, zonder hinder: waar hij naartoe kan vluchten als het hem te veel wordt. Controle en voorspelbaarheid zijn ook heel belangrijk voor honden, dus hou zoveel mogelijk een dagelijkse
routine aan. En als er dan toch veranderingen zijn, geef hem dan de tijd en ruimte om daaraan te wennen. Dat zal ook weer een uitdaging zijn als er straks minder van thuis uit zal gewerkt worden, als er minder gewandeld zal worden. (lacht) Al denk ik wel dat er honden zijn die blij zullen zijn dat de rust in huis terugkeert!”
1 commando voor je hond per week challenge (14 weken)
Begin elke week met je hond een nieuw commando aan te leren op een moderne, positieve manier.
De hondenschool bij je thuis, wanneer het jou uitkomt.

“Hou ook rekening met typische kenmerken van de rassengroep waartoe je hond behoort. Natuurlijk zijn dat heel algemene trekken, waardoor je echt karikaturen krijgt van die honden. Maar je moet er wel rekening mee houden dat bepaalde eigenschappen er eeuwenlang in gekweekt zijn. Een
molosser bijvoorbeeld werd gekweekt om mee te vechten met het Romeinse leger, die moést dus mensen aanvallen. Daar moet je toch rekening mee houden. Of neem nu een akita inu: dat zijn honden die je beter niet bij een klassiek gezin met weinig tijd onderbrengt. Net zoals je daar beter
geen honden zet met een hoog energieniveau.”
Wat als je hond toch bijt?
“Bij bijtincidenten wordt vaak onze expertise ingeroepen om te oordelen wat de oorzaak is en wat er moet gebeuren met de hond. Dan test een gedragskeurmeester de hond door middel van een gestandaardiseerde test. Meestal kan training op maat of het aanpakken van de oorzaken helpen.
Zelfs voor de braafste hond kan de stress te groot worden. Je staat versteld van wat honden verdragen voor ze bijten. Zoals die hond die 12 nietjes in zijn oor kreeg en pas bij het dertiende beet.
Ik zou al wat sneller gebeten hebben … En dan is er het cliché van “als een hond een keer gebeten heeft, dan doet hij het opnieuw”: pure onzin. In heel mijn carrière heb ik maar vier of vijf keer geadviseerd om een hond te laten inslapen. Het bewijs dat een hondenras niet per se bepalend is: daar was ook een cavalier king charles spaniel bij. Terwijl dat doorgaans doodbrave beestjes zijn.”
Voor meer tips en informatie raden we ons gratis YouTube kanaal aan. Ook op onze Facebookpagina kan je veel informatie terugvinden. Ook op Instagram zijn we erg actief.
Al onze online opleidingen kan je hier terugvinden. En we hebben een schat aan gratis blogartikelen en podcasts voor je.